Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

LATEST NEWS
  CONTACTS
  VPS, CLOUD - felhőalapú szolgáltatások

  A SaaS, PaaS és IaaS szolgáltatások bemutatása

  A felhőszolgáltatások területén három fő szolgáltatási szintet különböztetünk meg:

  • Software as a Service (SaaS),
  • Platform as a Service (PaaS),
  • Infrastructure as a Service (IaaS).

  Software as a Service (SaaS)

  A felhő alapú szolgáltatások közül az üzleti ügyfelek számára ez a leggyakrabban használt megoldás. Az SaaS lényege, hogy a hagyományos módszerrel szemben itt nincs szükség szoftver saját szerveren történő telepítésére. Az adott szoftver ugyanis közvetlenül a szolgáltató szerveréről futtatható, és a felhasználó gépére telepített kliensprogram vagy egy böngészőprogram segítségével bármikor és bárhonnan online elérhető és használható.

  A modell előnye, hogy az összes lehetséges technikai problémát a gyártók kezelik, a felhasználó cég IT csapatának nem kell foglalkoznia a szoftvert kiszolgáló szerverekkel, tárhellyel, verziókövetéssel és a számos, adott esetben eltérő kliens géppel. Vagyis a vállalkozások a SaaS modell segítségével egyszerűsíthetik karbantartást és támogatást, amivel időt és pénzt takarítanak meg.

  Amikor ez a megoldás hasznos lehet:

  • ha startup cégként gyorsan, kis tőkével kell egy szolgáltatást elindítani,
  • rövid távú projektek esetében, amikor együttműködésre van szükség,
  • nem folyamatosan használt alkalmazások esetén, mint pl. egy adószoftver,
  • ha az alkalmazásokat webről és mobilról egyaránt fontos elérni.

  Platform as a Service (PaaS)

  A felhőplatform szolgáltatás fejlesztők számára nyújt egy olyan keretrendszert, amelyben testreszabott alkalmazásokat hozhatnak létre. A programozók az interneten keresztül érik el a platformot, vagyis nem kell foglalkozniuk a szerverekkel, operációs rendszerrel, tárhellyel, szoftverfrissítésekkel és az infrastruktúrával. Arra koncentrálhatnak, amihez a legjobban értenek: a szoftverfejlesztéshez.

  A modell további előnye, hogy a fejlesztők speciális, felhőalapú komponenseket építhetnek be a szoftvereikbe. Egyes funkcionalitásokat már készen kapnak, például a webes szolgáltatások és az adatbázis eleve integrálva vannak. Az így fejlesztett programok rendkívül jól skálázhatók lesznek, és nagy lesz a rendelkezésre állásuk is. A projekten számos fejlesztő dolgozhat párhuzamosan, és a fejlesztést, tesztelést, telepítést különféle szolgáltatások segítik. A programozóknak kevesebbet kell kódolni, és nem kell foglalkozni az applikációk üzemeltetésével sem. Vagyis a PaaS modell cégmérettől függetlenül egyszerűsíti és költséghatékonyabbá teszi a szoftverfejlesztést.

  Infrastructure as a Service (IaaS)

  Az IaaS szolgáltatás nagymértékben skálázható és automatizált informatikai erőforrásokat kínál a felhasználója számára. A segítségével teljesen önkiszolgáló rendszerben lehet igénybe venni, illetve monitorozni számítási-, hálózati- és tárhelykapacitást és egyéb szolgáltatásokat. A modell lehetővé teszi, hogy egy cég bármikor IT kapacitáshoz tudjon jutni, és csak azért az erőforrásért fizessen, amit valóban igénybe is vett – mindezt beruházás nélkül.

  Tehát az IaaS valójában szerverkapacitást, tárhelyet, operációs rendszert, hálózatot kínál ügyfeleinek, virtualizációs technológia segítségével. A modell magába foglal minden funkcionalitást, amit egy hagyományos adatközpont biztosít, az eszközök fizikai beszerzése és üzemeltetése nélkül. A teljes rendszert jellemzően egy dashboard felületen vagy API-n keresztül lehet elérni és kezelni: szervereket (processzor teljesítményt és memória kapacitást), tárhelyet és hálózatot igénybe venni és skálázni.

  Az IaaS keretében jellemzően a szolgáltató menedzseli a szervereket, merevlemezeket, hálózatot, virtualizációt és a tárhelyet, vagy akár az adatbázisokat. Viszont ebben a modellben a szolgáltatás felhasználója is felel bizonyos technikai paraméterekért, mint például az alkalmazásokért és az adatokért.

  Ami az előnyöket illeti, ez a legrugalmasabb felhő alapú modell: a felhasználó teljes kontrollt kap az infrastruktúra felett, saját maga skálázhatja és a költség arányos a felhasznált kapacitással.

  Az IaaS egyaránt előnyös lehet startupoknak és kisvállalatoknak, mert informatikai beruházás nélkül használhatják a szükséges erőforrásokat. Ugyanakkor nagy cégek számára is hasznos, a teljes kontroll, a gyors skálázhatóság és a használatarányos költségek miatt.

  AllEscort